eten & drinken

Wijn

Wijn en spijs, een combinatie al zolang de mensheid ontdekt heeft dat uit gistende druiven wijn kan ontstaan. Vooral in de westerse wereld heeft de wijnbereiding een lange historie en een enorme vlucht genomen de laatste decennia.

Wijn is de ideale combinatie met eten, en globaal om twee redenen.

Enerzijds zijn er ontzettend veel soorten wijn, in wit, rood en rosť, van zoet tot kurk droog, van lichte fruitige wijnen tot zware volle, vette types, van zachte ronde rijpe tot jonge heftige mondvullende wijn, en in al die wijnen kan men allerlei smaken van het eten terugvinden.

Anderzijds wordt wijn, of afgeleide producten daarvan, zeker in het westen, vaak gebruikt in de keuken voor sauzen, dressing etc.

Dat kan de combinatie met eten subliem maken, simpel gezegd is het slechts het kiezen van de juiste wijn bij het juiste eten en het feest kan beginnen.

In Grut doen we hier graag aan mee.

De wijnen

We hebben drie huiswijnen, wit, rood en rosť. De witte is een frisse wijn veel fruit gemaakt van de colombard en sauvignon druif, komt uit Zuid Afrika. De rode is een wijn uit ItaliŽ, uit de Marche, Rosso Piceno,gemaakt van Sangiovese en Montepulciano druiven, een redelijk volle wijn met een fris zuur. De rosť komt uit het grensgebied van RhŰne en Languedoc, direct ten zuiden NÓmes, CostiŤres de NÓmes, gemaakt van Grenache (55%) en syrah (45%).

Voor de liefhebbers zijn er echter nog vele andere mogelijkheden.

Open wijn van Sektkellerei Andres & Mugler, Cuvee Helena en Cuvee Louis

Iedere dag hebben we 6 tot 8 open stille wijnen, 3 Š 4 wit en 3 Š 4  rood. Deze wisselen ongeveer om de twee weken en zijn breed inzetbaar.

Week 49 november 2013 zijn dat:

Rood
Mencia Crianza 2008, Manium, Bierzo, Spanje
Spštburgunder 2011, Dengler-Seyler, Pfalz, Duitsland
Chianti Rufina 2008, Colognole, Toscane, ItaliŽ
Zweigelt 2012 Classic, Reumann, Burgenland,Oostenrijk

Wit
Riesling 2012, Weingut Schšdler, Duitsland, Pfalz
Belato 2012, Offida Pecorino, de Marken, ItaliŽ
Brezo 2011, Dona Blanca y Godello, Bierzo, Spanje
GrŁner Veltliner 2012,  Buchhammer, Siedler, Oostenrijk

Voor de echt “gekken” hebben we nog een wijnkaart met ongeveer 70 bijzondere wijnen uit Duitsland, ItaliŽ, Oostenrijk en AustraliŽ en New Zeeland. (Eigen import is beperkt te koop voor particulieren). 


open rode wijnen

open witte wijnen

barbaresco's en barolo's

Wat anderen over ons zeggen

Gezellige sfeer, bediening met kennis van zaken en een gastheer met een overduidelijke kennis van mooie wijnen. De gerechten zijn op z''n zachtst gezegd verrassend en in gewaagde combinaties van overduidelijke kersverse produkten. Het publiek is heel gevariŽrd en geeft dit restaurant de uitstraling van een huiskamer waar je altijd welkom bent. Klasse!
Bron: www.smulweb.nl